Πίνακας Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Νερού Πισίνας

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά
ΠαράμετροιΕλάχιστη ΤιμήΜέγιστη ΤιμήΠαρατηρήσεις
pH7,27,6– Εάν το pH είναι χαμηλό (όξινο): Τσούξιμο ματιών και μύτης, Ξηροδερμία και κοκκίνισμα δέρματος, Εμφάνιση σκουριάς στα μεταλλικά μέρη της πισίνας, Πολυμερισμός πλαστικών μερών πισίνας, Αύξηση κατανάλωσης χλωρίου και ταυτόχρονη μείωση της αποτελεσματικότητάς του. – Εάν το pH είναι υψηλό (αλκαλικό): Τσούξιμο ματιών και μύτης, Ξηροδερμία και κοκκίνισμα δέρματος, Θολότητα νερού, Ένωση ασβεστίου και ανθρακικών με αποτέλεσμα την παρουσία ιζήματος, Αύξηση κατανάλωσης χλωρίου και ταυτόχρονη μείωση της αποτελεσματικότητάς του.
Χλώριο (ελεύθερο)0,5mg/lt0,8mg/lt– Το δείγμα νερού πρέπει να λαμβάνεται από περίπου 20cm – 30cm βάθος και όσο πιο μακρυά γίνεται από τα τοιχία της πισίνας. – Εάν έχουμε μειωμένο χλώριο, τότε εμφανίζεται ανάπτυξη βακτηρίων, αλγών και θολότητα. – Εάν έχουμε αυξημένο χλώριο, τότε έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του δέρματος.
Χλώριο (ολικό)– Εάν η ποσότητα ολικού χλωρίου στο νερό είναι υψηλή, αυτό συνεπάγεται ότι το προϋπάρχον ή το αναπτυσσόμενο μικροβιολογικό φορτίο του νερού είναι επίσης υψηλό (γι αυτό και απαιτούνται αυξημένες ποσότητες χλωρίου, για την εξουδετέρωσή του)
Κυανουρικό Οξύ20mg/lt50mg/lt– Το κυανουρικό οξύ χρησιμοποιείται στις πισίνες ως σταθεροποιητής των επιπέδων του χλωρίου και βοηθά στην αποτροπή της εξάτμισής του από την ηλιακή ακτινοβολία. – Εάν η ποσότητα κυανουρικού οξέος είναι μεγαλύτερη από 70mg/lt, τότε το νερό γίνεται τοξικό για ζωντανούς οργανισμούς και επηρεάζει τα επίπεδα του ελευθέρου χλωρίου.
Ολική Αλκαλικότητα90mg/lt ή 60mg/lt120mg/lt ή 90mg/lt– Η ολική αλκαλικότητα καθορίζει την “ευκολία” ή την “δυσκολία” με την οποία έχει την δυνατότητα το pH να μεταβάλλεται. Όταν είναι χαμηλή, το pH εμφανίζει έντονες διακυμάνσεις και όταν είναι υψηλή, το pH είναι πιο σταθερό. – Η ολική αλκαλικότητα αυξάνεται εύκολα με προσθήκη ανθρακικής σόδας η οποία, όμως, αυξάνει την τιμή του pH. H μείωση της τιμής της ολικής αλκαλικότητας επιτυγχάνεται με την προσθήκη οξέως η οποία, όμως, μειώνει την τιμή του pH. – Εάν η απολύμανση γίνεται με χλώριο, η ολική αλκαλικότητα συνίσταται να είναι από 90mg/lt έως 120mg/l. – Εάν η απολύμανση γίνεται με ηλεκτρόλυση άλατος, η ολική αλκαλικότητα συνίσταται να είναι από 60mg/lt έως 90mg/ll.