Σωστά επίπεδα χημείας νερού πισίνας

Είτε πρόκειται για ιδιωτική πισίνα ή επαγγελματική πισίνα ή SPA, gunite, προκάτ ή πολυεστερική, η Santo Pools είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες ανακαίνισης και αποκατάστασης πισίνας στη Σαντορίνη. Χρησιμοποιώντας μόνο υλικά υψηλής ποιότητας στα έργα μας, το εξειδικευμένο προσωπικό μας είναι έτοιμο να προσφέρει καινοτόμες, δημιουργικές και προσιτές λύσεις για το έργο νέας κατασκευής ή ανακαίνισης της πισίνας σας.

Υπάρχει επίσης μια πέμπτη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση κάποιου γνωστού ως δείκτη κορεσμού (SI), ο οποίος μπορεί μερικές φορές να σας βοηθήσει στην επίτευξη του τέλειου περιβάλλοντος κολύμβησης.

Η παρακάτω λίστα περιγράφει τα κατάλληλα επίπεδα χημείας νερού για βέλτιστη λειτουργικότητα και άνεση στην πισίνα

  • pH : 7,4 – 7,6
  • Χλώριο : 1,0 – 3,0 ppm
  • Συνολική αλκαλικότητα : 80 – 140 ppm
  • Σκληρότητα ασβεστίου : 200 – 400
  • Κυανουρικό οξύ : 25 – 50 ppm
  • Σύνολο διαλυμένων στερεών : 500 – 5000 ppm

Εξισορρόπηση νερού

Η εξισορρόπηση του νερού δεν είναι μια περίπλοκη άσκηση. Είναι απλώς η σχέση μεταξύ διαφορετικών χημικών παραμέτρων. Το νερό αλλάζει συνεχώς όλο το χρόνο. Τα πάντα, από τον καιρό έως τα λάδια, τη βρωμιά και τα καλλυντικά, επηρεάζουν την ισορροπία του νερού της πισίνας σας. Πιθανότατα δεν θα αλλάξετε το νερό στην πισίνα σας για πάρα πολύ καιρό. Η συνεχής διήθηση και η απολύμανση απομακρύνει τους ρύπους που διατηρούν το νερό ευχάριστο, αλλά δεν εξισορροπεί τη χημεία του νερού σας. Μια πισίνα που είναι ισορροπημένη, έχει τα κατάλληλα επίπεδα pH, Συνολική αλκαλικότητα και σκληρότητα ασβεστίου. Μπορεί επίσης να οριστεί ως νερό που δεν είναι ούτε διαβρωτικό ούτε κλιμάκωση. Αυτή η ιδέα προέρχεται από το γεγονός ότι το νερό θα διαλυθεί και θα συγκρατήσει τα μέταλλα μέχρι να κορεστεί και δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον νερό σε διάλυμα.

Όταν το νερό είναι πολύ λιγότερο από κορεσμένο, λέγεται ότι είναι σε διαβρωτική ή επιθετική κατάσταση. Όταν το νερό είναι υπερβολικά κορεσμένο και δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τα ορυκτά σε διάλυμα, είναι σε κατάσταση απολέπισης. Το ισορροπημένο νερό είναι αυτό που δεν είναι ούτε υπερκορεσμένο. Το κλισέ που λέει «το νερό αναζητά το δικό του επίπεδο» ισχύει σίγουρα εδώ. Το νερό που είναι υπο-κορεσμένο θα προσπαθήσει να κορεστεί, διαλύοντας τα πάντα που έρχονται σε επαφή μαζί του, προκειμένου να δημιουργηθεί το περιεχόμενό του. Το νερό που είναι υπερκορεσμένο, θα προσπαθήσει να απορρίψει μέρος της περιεκτικότητάς του κατακρημνίζοντας τα μέταλλα εκτός διαλύματος με τη μορφή κλίμακας. Πώς ξέρουμε πότε το νερό μας είναι υπερ-κορεσμένο; Χρησιμοποιούμε ένα καλό κιτ δοκιμής (με φρέσκα αντιδραστήρια δοκιμής) για τη μέτρηση των χημικών παραμέτρων του pH, της αλκαλικότητας και της σκληρότητας του ασβεστίου.

pH

Το pH είναι ένα μέτρο του πόσο όξινο ή βασικό είναι το νερό. Το pH είναι λογαριθμική κλίμακα από 0-14, με το 7 να είναι ουδέτερο. Οι τιμές pH κάτω από 7 ορίζονται ως όξινες, ενώ τα επίπεδα πάνω από 7 λέγονται βασικά (ή αλκαλικά). Όλα όσα μπαίνουν στην πισίνα σας έχουν τιμή pH. Για παράδειγμα, η όξινη βροχή είναι βροχοπτώσεις με πολύ χαμηλό pH. Στη συνέχεια, υπάρχει το ανθρώπινο μάτι με τιμή pH 7.35, η οποία είναι ελαφρώς βασική. Αυτό, συμπτωματικά, κυμαίνεται με κατάλληλα επίπεδα pH για την πισίνα σας. Για να έχουμε ισορροπία pH, προσαρμόζουμε το νερό με προσθήκες αύξησης pH (βάσεις) ή αποσαφήσεων pH (οξέα) για να επιτύχουμε το εύρος 7.2 – 7.8. Εάν η δοκιμή (την οποία πρέπει να κάνετε καθημερινά) του νερού υποδεικνύει τιμή pH κάτω από 7.2, το νερό βρίσκεται σε διαβρωτική (όξινη) κατάσταση και θα χρειαστεί να προσθέσετε μια βάση για να φέρετε το pH σε ένα πιο βασικό εύρος για να αποφύγετε τη διάβρωση. Αντιστρόφως, εάν το pH είναι πάνω από 7.8, είμαστε σε κατάσταση κλιμάκωσης (βασικό) και πρέπει να προσθέσουμε ένα οξύ για να μειώσουμε το pH για να αποτρέψουμε το σχηματισμό κλίμακας.

Συνολική αλκαλικότητα

Ένας στενός ξάδελφος του pH, το επίπεδο αλκαλικότητας στο νερό είναι μια μέτρηση όλων των ανθρακικών, διττανθρακικών, υδροξειδίων και άλλων αλκαλικών ουσιών που βρίσκονται στο νερό της πισίνας. Το pH εξαρτάται από το αλκαλικό: δηλαδή, η αλκαλικότητα ορίζεται ως η ικανότητα του νερού να αντιστέκεται στις αλλαγές του pH. Επίσης γνωστή ως ρυθμιστική ικανότητα του νερού, η αλκαλικότητα διατηρεί το pH από το να αναπηδήσει παντού.

Η χαμηλή αλκαλικότητα αυξάνεται με την προσθήκη μιας βάσης (παρόμοια με το pΗ), και συνήθως χρησιμοποιείται όξινο ανθρακικό νάτριο. Τα υψηλά επίπεδα αλκαλικότητας μειώνονται με την προσθήκη ενός οξέος (παρόμοιο με το pH). Οι ειδικοί συνιστούν τη συγκέντρωση του οξέος σε μια μικρή περιοχή χαμηλού ρεύματος για μεγαλύτερη επίδραση στην αλκαλικότητα. Δηλαδή, η προσθήκη ενός οξέος θα μειώσει τόσο το pH όσο και την αλκαλικότητα. Το περπάτημα του οξέος γύρω από την πισίνα με πολύ κατανεμημένο τρόπο λέγεται ότι έχει μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του pΗ από την αλκαλικότητα. Η συγκέντρωση του οξέος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ένα πολύ σημαντικό συστατικό της ισορροπίας νερού, η αλκαλικότητα θα πρέπει να διατηρείται στην περιοχή 80-120ppm για πισίνες από gunite και σκυρόδεμα και 100-140ppm για πισίνες βαμμένες, liner και πολυεστερικές. Τα επίπεδα πρέπει να ελέγχονται εβδομαδιαίως.

Σκληρότητα ασβεστίου

Όταν μιλάμε για κλίμακα, μιλάμε για ανθρακικό ασβέστιο που έχει βγει από διάλυμα και εναποτίθεται στις επιφάνειες. Είναι ένας συνδυασμός ανθρακικών ιόντων, ενός μέρους της ολικής αλκαλικότητας και του ασβεστίου, και ένα μέρος του επιπέδου ασβεστίου. Το τεστ για σκληρότητα ασβεστίου είναι ένα μέτρο του πόσο σκληρό ή μαλακό είναι το νερό όταν δοκιμάζεται. Το σκληρό νερό μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου. Εάν αυτά τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, το νερό κορεσμένο και θα πετάξει τα υπερβολικά σωματίδια από το διάλυμα που στη συνέχεια επιδιώκουν να εναποτίθενται σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια μέσα στην πισίνα. Αυτή είναι μια κλίμακα ανθρακικού ασβεστίου: μια «λευκή», κρυσταλλική τραχιά κηλίδα. Εάν τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά, το νερό είναι κορεσμένο και το νερό θα γίνει επιθετικό καθώς προσπαθεί να πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται.Τέτοιο «μαλακό νερό» θα διαβρώσει πραγματικά επιφάνειες μέσα στην πισίνα που περιέχουν ασβέστιο και άλλα μέταλλα για να διατηρήσει τη ζήτηση σκληρότητάς της. Εάν τα επίπεδα σκληρότητας ασβεστίου είναι πολύ υψηλά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TSP για να μειώσετε τα επίπεδα. Αυτό μπορεί επίσης να επιτευχθεί με αραίωση (αποστράγγιση παλαιού νερού και προσθήκη νερού στην πισίνα που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σκληρότητα ασβεστίου). Τα επίπεδα που είναι πολύ χαμηλά, απαιτούν την προσθήκη χλωριούχου ασβεστίου. Το συνιστώμενο εύρος για τη σκληρότητα ασβεστίου είναι 200-400ppm. Τα επίπεδα σκληρότητας ασβεστίου πρέπει να ελέγχονται κάθε μήνα.απαιτούν την προσθήκη χλωριούχου ασβεστίου.

Ο δείκτης κορεσμού

Ονομάζεται επίσης Langelier Index, αυτή η χημική εξίσωση (ή τύπος) χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της ισορροπίας νερού στην πισίνα. Ο τύπος είναι:

SI = pH + TF + CF + AF – 12.1

Για τον υπολογισμό του δείκτη κορεσμού, ελέγξτε το νερό για pH, θερμοκρασία, σκληρότητα ασβεστίου και ολική αλκαλικότητα. Ανατρέξτε σε ένα γράφημα για εκχωρημένες τιμές για τις θερμοκρασίες, τη σκληρότητα και τις μετρήσεις αλκαλικότητας και, στη συνέχεια, προσθέστε τις στην τιμή του pH σας. Αφαιρείται το 12.1, το οποίο είναι η σταθερή τιμή που αποδίδεται στα Total Dissolved Solids και θα προκύψει ένας αριθμός που προκύπτει. Ένα αποτέλεσμα μεταξύ -0,3 και +0,5 λέγεται ότι δείχνει ισορροπημένο νερό. Τα αποτελέσματα εκτός αυτών των παραμέτρων απαιτούν προσαρμογή σε ένα ή περισσότερα χημικά συστατικά στο νερό της πισίνας για να επιτευχθεί ισορροπία.

Λάβετε υπόψη ότι η χρήση του τύπου SI δεν εγγυάται απαραίτητα τίποτα. Ωστόσο, ορισμένες μετρήσεις για το pH, το ασβέστιο και την αλκαλικότητα, οι οποίες, εάν ληφθούν ξεχωριστά, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδα. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δοκιμαστικές μετρήσεις σε συνδυασμό με τον τύπο για να επιτύχετε «ισορροπημένο νερό» στην πισίνα σας. Ο τύπος SI μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει πιθανά προβλήματα ισορροπίας νερού. Δείτε περισσότερα εδώ.

Πληροφορίες ασφάλειας | Οροι Χρήσης

Σημειώστε ότι οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετίζονται με τη χημεία πισίνας και σπα που παρέχουμε μέσω της ιστοσελίδας μας, παρέχονται ως υπηρεσία στους πελάτες μας για να σας επιτρέψουμε να προσαρμόσετε τη χημεία σας μόνοι σας. Τούτου λεχθέντος, αν ρυθμίσετε μόνοι σας τη χημεία σας, πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι το κάνετε με δική σας ευθύνη. Τα χημικά της πισίνας και του σπα μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας, ακόμη και επιβλαβή για τη ζωή και/ή την ιδιοκτησία, εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη φροντίδα και απαιτούν ειδικές μεθόδους χειρισμού και αποθήκευσης. Η Santo Pools δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τυχόν τραυματισμούς στην υγεία, τη ζωή ή/και την ιδιοκτησία σας που σχετίζονται με τη χρήση πληροφοριών στους πίνακες που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Ανατρέξτε στην ειδική ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που ακολουθεί για περισσότερες πληροφορίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα χημικά της πισίνας και του SPA μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας και απαιτούν ειδικές μεθόδους χειρισμού και αποθήκευσης. Πριν χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή τη σελίδα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ασφαλή αποθήκευση και το χειρισμό χημικών ουσιών πισίνας.